Trecerea de la o simplă joacă, la un început de carieră promițător

Denis Mâneran a reușit la doar 18 ani să joace alături de nume mari ale fotbalului la echipa Universitatea Cluj. „Obișnuiam să dau cu piciorul în absolut orice, imaginându-mi că e o minge de fotbal adevărată…”

Pasionat de fotbal încă de la vârsta de 5 ani, Mâneran a crescut în Bocsig, o localitate destul de mică din județul Arad. Locul natal nu i-a oferit cele mai multe oportunități, însă a dovedit că oriunde te-ai afla poți să îți îndeplinești visul.

Denis a mărturisit că „viața de fotbalist… nu este deloc ușoară, este un sport de contact, în care de multe ori, ambiția bate talentul..”.


Most Wanted Stories a stat de vorbă cu Denis Mâneran, unul dintre jucătorii Universității Cluj, puștiul ne-a povestit despre împlinirea unui vis, despre muncă și dedicare.


„Am realizat că pot excela la o vârstă cam târzie, din păcate. Obișnuiam să joc fotbal la orele de sport, dar și după terminarea lor, pe un teren sintetic!”


Deși a iubit fotbalul de la o vârstă fragedă, a înțeles că poate face carieră abia în școala generală, la vârsta de 13 ani, în urma îndrumării profesorului de sport:

„Din fericire pentru mine, fostul meu profesor de sport, Teo Mihuț, văzându-mă ca sunt talentat, m-a dus la prima mea echipa de fotbal. Chiar am fost un copil susținut, de toată familia, dar cred ca cea mai mare susținere am avut-o de la fratele meu, de la antrenorul meu Cristian Sculici și de la profesorul meu de sport.”

Viitor campion clujean?


Prima echipă la care a performat Mâneran timp de 6 ani a fost CS Ineu, cunoscută astăzi ca ACB Ineu. Alături de CS Ineu a reușit să prindă 3 sezoane de liga a 4-a. Deși pentru alții poate părea un pas mic, primul contract la vârsta de 16 ani a fost un pas mare pentru începutul său de carieră.

„Țin minte că primul contract de fotbal l-am avut la vârsta de 16 ani, și aveam o sumă destul de modestă în contract, dar eu eram foarte fericit și mândru de mine.”


Puștiul de 18 ani nu s-a lăsat însă și a visat la mai mult, considerând debutul său în lumea fotbalului odată cu oferta de a juca la echipa mare a Universității Cluj. Experiența la juniori l-a ajutat să își urmeze cursul de creștere treptată, alături de primul său antrenor, Lucian Ardelean.


De la CS Ineu la Universitatea Cluj under19, iar mai apoi la prima echipă.


După un turneu alături de CS Ineu, Mâneran s-a făcut remarcat marcând în fiecare meci, ajungând să joace ultimul meci împotriva U Cluj under19

„Apoi a urmat meciul decisiv cu U Cluj, unde am pierdut din nefericire cu 5-2, însă făcând un meci bun, antrenorul de la U Cluj a venit la mine după meci și mi-a propus să vin la ei.

Dar transferul meu nu s-a realizat in acea vară, s-a realizat abia în iarnă, după ce am trecut și prin curtea Craiovei. La vârsta de 17 ani am ajuns la U Cluj under19, ei fiind pe locul 1 în Liga Elitelor seria de Vest.”


La un an jumătate mai târziu a urmat vestea că se va antrena alături de echipa mare și mai apoi va debuta promițător pe teren:

„Vestea că o sa mă antrenez cu prima echipă a venit printr-un apel, de la antrenorul meu de juniori, Călin Sălăjean. Sincer a fost o veste pe care o așteptam de ceva timp…”

Debutul alături de jucători mari ai fotbalului românesc

„Avându-l pe Gabriel Tamaș și pe Dorin Goga lângă mine, e un sentiment aparte, un vis devenit realitate.”


Mâneran reușește astfel să marcheze 2 goluri în două meciuri consecutive, însă nu se lasă dus de val și crede că ar trebui să rămână „cu picioarele pe pământ” și să se antreneze la fel de mult. Succesul vine la pachet și cu unele greutăți:

„Din nefericire, problemele mi le făceam singur, trăind intr-un orășel mic și dintr-o dată te trezești într-un oraș mare, necunoscând pe nimeni, a fost o mare provocare pentru mine. Dar din fericire, am avut lângă mine niște prieteni minunați, o familie, le pot spune…”

Experiența primului gol alături de U Cluj


„După ce am marcat primul gol, eram atât de entuziasmat, încât nici nu știam cum să mă bucur sau ce trebuie să fac, a fost un sentiment unic, pe care îl aștept să vina și în liga 1.”

Un tânăr fotbalist cu o carieră promițătoare are cu siguranță planuri mari pe viitor, așadar l-am întrebat pe Mâneran unde se vede peste 10 ani și care este idolul său în fotbal, iar el ne-a răspuns:

„Peste 10 ani, ma văd la un club mare din Europa, câștigând cupe și campionate! Echipa de vis vine la pachet și cu idolul meu, mi-aș dori să joc în aceeași echipa cu Cristiano Ronaldo, nu contează unde.”

Profil Denis Mâneran https://www.fcucluj.ro/echipa/

Sursa foto:Denis Mâneran

12 thoughts on “Denis Mâneran, evoluție de excepție în lumea fotbalului”

  1. Îmi place ca încă sunt tineri talentați in România care se axează pe cariera lor sportivă de la o vârstă fragedă,lăsând deoparte distracțiile si viața de noapte pe care le fac restul tinerilor de vârsta sa.Nu am ce sa spun decât bravo si succes!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *