În urma protestelor inițiate de avocații stagiari care au susținut examenul de definitivat, s-au descoperit mai multe nereguli în ceea ce privește organizarea și structura propriu-zisă a examenului. Mai mulți avocați au expus probleme de origine mult mai profundă referitoare la instituția care se ocupă de acest examen(INPPA).

sursa foto: Alex Dima

MostWantedStories a discutat cu Alex Dima, avocat implicat direct în protest, pentru a înțelege care este cauza reală a nemulțumirii acestora.

Ce înseamnă pentru tine profesia de avocat?

Profesia de avocat este o profesie nobilă, este o profesie care îmi face cinste și în care îmi doresc să excelez, însă experiențele de genul acestora îți lasă un gust amar, iar mulți dintre noi aleg să abandoneze sau, și mai rău, să practice o avocatură superficială, lăsându-se intimidați de mai greii profesiei.

Suntem o generație care nu tace, nu acceptăm să fim tratați fără respect și cu siguranță nu acceptăm să fim bătaia de joc a nimănui. Ne apărăm drepturile noastre pentru că, în fond, pentru astea ne-am pregătit. Să apărăm drepturile, ale noastre și ale clienților noștri.

Ce nemulțumiri ai în raport cu organizarea și desfășurarea examenului?

Legat strict de acest examen, în primul rând vorbim despre un examen care nu relevă cunoștințele unui avocat, un examen al cărui scop nu este să verifice aptitudinile dobândite de avocat în cei 2 ani de stagiatură, ci pur și simplu de o reluare a examenului de admitere în profesie susținut anterior, însă cu altă miză și în condiții ușor diferite.

 

sursa foto: Alex Dima

Legat de examenul din 15.11.2020 de absolvire a Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților (INPPA), Alex face câteva clarificări și precizări importante :

În primul și primul rând vorbim despre grile greșite, în special la disciplina Organizarea și Exercitarea Profesiei de Avocat (OEPA), dar și la alte discipline.

Deși multe din variantele de răspuns sunt evident în litera și spiritul legii, acestea nu se regăsesc pe barem și, pe cale de consecință, nu sunt punctate, iar noi picăm examenul pe capete cu dreptatea în mână.

Grile care induc în eroare candidatul

Numeroase grile sunt discutabile, scopul evident și vădit al acestora fiind de a arăta ce nu știe candidatul, nu ceea ce știe.

Subiecte vag concepute

Subiectele tratate în grile sunt fie disputate în doctrină (existând opinii diferite și contradictorii în rândul autorilor studiați), fie au fost tranșate diferit în jurisprudență , fie pur și simplu formularea enunțului este extrem de neclară, ambiguă și greu de înțeles.

Baremul publicat pentru acest examen cuprindea un număr de 9 întrebări fără niciun răspuns. Astfel pe foaia de răspuns trebuiau lăsate 9 întrebări fără nicio variantă marcată, ceea ce în mod normal se poate interpreta ca semn de fraudare a examenului.

Grila fără niciun răspuns, o premieră

În plus, la niciunul din examenele susținute de colegii noștri anterior nu au existat niciodată grile fără niciun răspuns, creându-se o cutumă în acest sens. Foarte mulți dintre candidați ne-am aflat în situația de a bifa un răspuns la anumite grile pentru simplul motiv că știam că nu se poate să nu fie niciun răspuns ori la indicațiile supraveghetorilor din anumite centre teritoriale.

Petiție semnată de peste 1100 de avocați

În acest sens petiția generației noastre de anulare a celor 9 grile fără niciun răspuns valabil este semnată de un număr de peste 1100 de avocați, stagiari și definitivi, și reprezintă mai mult decât o scrisoare deschisă. Reprezintă unitatea și mișcarea unei generații noi de avocați care se luptă pentru respect și echitate.

sursa video: Clujust

Timpul este o problemă foarte delicată în acest examen. În mod normal, în contextul unor întrebări normale (atenție, nu mă refer la dificultate ci pur și simplu la formulare și dimensiuni) timpul ar putea fi suficient, însă în momentul în care ai nevoie să citești de 3-4 ori enunțul unei grile pentru a înțelege ce a dorit autorul, atunci apar problemele.

Apoi, intervine faptul că într-o singură speță (e.g. cea de mai jos) devin incidente 3-4-5 instituții de drept care trebuie identificate și analizate, toate acestea într-un timp mediu de 3,6 minute/grilă care include trecerea răspunsului pe foaia de răspuns și pe ciornă.

exemplu de speță introdusă în examenul de definitivat

De ce crezi ca s-au introdus acele grile? Pentru a vă induce în eroare sau exista un motiv mai complex?

Din păcate părerea generală în rândul colegilor mei avocați este că scopul grilelor care se regăsesc an de an la aceste examene organizate de UNBR/INPPA este de a dovedi faptul că noi, candidații, nu suntem pregătiți și demni să accedem în această profesie.

Îmi permit să fac această afirmație în contextul în care la examenul de admitere în profesie organizat anul acesta la data de 20 septembrie 2020 procentul de promovabilitate a fost de 6,21%. Atenție, doar 143 din 2300 de candidați au fost primiți în profesie.

Oare o generație întreagă de studenți sunt prost pregătiți? Oare doar 6,21 din aceștia au învățat? Oare chiar toți candidații suntem proști?

Nu există date oficiale în acest moment cu privire la procentul de promovabilitate al acestui examen, dar îmi asum riscul de a anticipa că în condițiile în care nu se lua nicio măsură de remediere a gravelor și flagrantelor deficiențe ale examenului de definitivat, procentul de promovabilitate era tot sub 10%.

Ori un procent de promovabilitate de 10%, în condițiile în care ai urmat timp de 2 ani cursurile unui institut care îți propune să te pregătească și să te perfecționeze, arată doar incompetența institutului de a își pregăti cursanții.

În aceste condiții revin la întrebarea de mai sus. Să fim generații întregi de tineri studenți și avocați  proști? Sau problema este la nivel de INPPA și UNBR?

Există un motiv neoficial pentru care Dan Oancea nu răspunde la cererile voastre?

De mulți ani așteptăm răspunsuri care întârzie să apară. Personal, nu mă aștept să avem privilegiul unui răspuns al directorului INPPA, Dan Oancea, deși îi cer public acest lucru.

În cursul serii de ieri Comisia Permanentă a U.N.B.R. a avut un comunicat public prin care au anunțat că cele 9 grile fără niciun răspuns vor fi anulate. Acest lucru nu este suficient, dar este un prim pas spre normalitate.

Urmează remedierea baremului în sensul corectării grilelor greșite, apoi publicarea numelor celor care au făcut parte din comisia de redactare a subiectelor (atât în anul acesta cât și în anii anteriori) și, bineînțeles, demisia responsabililor pentru acest nou eșec răsunător al INPPA, în frunte cu domnul profesor universitar doctor Dan Oancea.

Care sunt lucrurile pe care doriți să le schimbați prin acest protest?

Acest protest este mai mult decât pare. Este un apel la normalitate, este un apel la decență, transparență și respect. Este foarte greu să pretinzi respect din partea magistraților, justițiabililor sau instituțiilor statului când în interiorul profesiei noastre nu există respect față de noi.

sursa foto: facebook Cristian Gîndac

Prin toate demersurile pe care le-am inițiat în urma acestui examen (peste 600 de contestații, petiția semnată de peste 1100 de avocați și ieșirile în stradă în numeroase orașe din țară) ne dorim reformarea profundă a I.N.P.P.A. și a modalităților de examinare a celor ce doresc să obțină titlul de avocat stagiar și avocat definitiv.

Ne dorim ca atât noi cât și generațiile următoare de avocați să beneficiem de un tratament corect, de o modalitate de examinare justă care să releve cunoștințele și pregătirea candidaților, de o pregătire și perfecționare eficientă pentru că, în fond și la urma urmei nu suntem dușmani, suntem colegi și avem un țel comun: acela de a practica cu cinste și demnitate profesia de avocat, astfel cum fiecare dintre noi am depus un jurământ.

Fragment hotărâre INPPA: Se invalidează întrebările care nu cuprind nicio o variantă de răspuns corect. Fragment integral poate fi consultat mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *