Rezultatul alegerilor parlamentare din 6 Decembrie a fost și este un subiect de maximă importanță, care a stârnit reacții controversate în spațiul public.

Am vorbit cu Vasile Cristian Lungu, senator și președinte PMP, care ne-a expus o părere și o perspectivă punctuală despre rezultatul alegerilor.

Ce părere aveți despre prezența scăzută la alegerile din 6 Decembrie 2020?

Cauzele sunt destul de evidente, amenințarea care a fost perpetuată de către guvernul PNL și oarecum aprobată tacit de către PSD (amenințarea în sensul înfricoșării populației cu această pandemie) a fost una dintre aceste cauze.

Există un motiv întemeiat din cauza căruia oamenii nu au ieșit la vot?

În acest sens, s-a creat un sentiment de frică în rândul electoratului, asta pentru că partidele mari, mai ales PNL, își doreau ca electoratul care nu iese pe structuri, să rămână în case.

Dacă ai primari, cum au partidele mari, aceștia pot scoate la vot populația chiar dacă este infricoșată de virus. Planul lor a fost să oamoare partidele mici ca PMP, Pro România/ALDE.

PSD a câștigat ceva de pe urma alegerilor sau a pierdut lupta de mult?

PSD chiar a câștigat, s-a reformat parțial, a pus pe listă oameni mai frecventabili, în consecință a ieșit la scrutinul acesta pe primul loc.

Cum comentați intrarea în Parlament a partidului AUR?

Am avut de curând o ședință a Consiliului Executiv Național la București și am stat de vorbă cu toți colegii într-o sală, explicațiile sunt destul de greu de relatat public, din acest motiv aleg să nu comentez subiectul. De remarcat faptul că în Cluj și Sălaj, AUR nu a avut candidați la locale și au luat 1% respectiv 6% din voturi.

Ce alianțe se vor forma în viitorul apropiat?

Nu m-ar mira să văd foarte curând, un Guvern PNL-PSD și chiar nu e o glumă ceea ce spun, asta pentru că s-a văzut ce s-a întâmplat zilele trecute la Cotroceni. Nu este exclusă varianta alegerilor anticipate.

Suntem pregătiți pentru următorii 4 ani?

Suntem foarte nepregătiți pentru următorii 4 ani pentru că undeva la 20% din populația cu drept de vot din România a ales noul Parlament, ceea ce este destul de problematic în ceea ce privește gradul de reprezentativitate al acestor oameni în Parlament.

De ce are nevoie România, din punct de vedere politic, în acest moment?

Părerea mea : De niște patrioți care să țină la țara asta și să nu o mai vândă așa de ieftin cum s-a întâmplat până acum.

Care este poziția actuală a partidului PMP?

PMP întră practic într-o poziție de conservare, momentan, până la Congresul din iunie sau iulie al acestui an. Vedem exact cine rămâne alături de noi, se curăță practic până la Congres, după care va intra în faza de reconstrucție și pregătire, fie pentru anticipate, fie pentru europarlamentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *